Kolloidalt silver vid eksem?

Handla Silvervatten

Den som har problem med atopisk hud och svårt att behandla eksem – på sig själva eller sina barn – vet hur frustrerande det kan vara när ingen behandling verkar fungera. Så ibland kan det vara frestande att leta efter tips om hur du kan förbättra ditt eksem någon annanstans. En sådan plats är Facebooks grupper för astma, allergier eller atopisk hud, där andra i samma situation kan dela med sig av sina tips och upplevelser. De kan vara mjukgörande krämer än bara den kräm som din läkare har ordinerat för att prova kokosolja som smörjmedel eller speciellt sängkläder och underkläder. Råd som kan vara värda att prova som ett komplement när inget annat verkar hjälpa.

Flytande silver

Ibland finns det också tips om saker som faller under begreppet alternativ medicin som inte har testats ordentligt i vetenskapliga studier. Ett sådant medel är det så kallade kolloidala silver. Kolloidalt silver är partiklar av silver i metallisk form som flyter runt i en lösning, ibland med små mängder silverjoner. Medlet har marknadsförts för behandling av en mängd olika sjukdomar och tillstånd, inklusive eksem och astma.


I grupperna rekommenderar vissa medlemmar varandra om botemedlet i form av en spray som ska sprayas eller badas i atopiskt eksem, som en del av hudsalvor och ibland för att dricka en vätska för att förbättra immunförsvaret eller för att användas mot vilja. astma i en nebulisator.


Det som inte alltid är klart är att kolloidalt silver inte kan säljas som läkemedel eller kosttillskott i Sverige eller resten av EU. I Sverige har Läkemedelsverket till och med infört ett böterelaterat förbud mot ett företag som marknadsför läkemedlet med motiveringen att det kan bota olika typer av sjukdomar. Som ett resultat marknadsförs kolloidala silverprodukter ofta som en vattenreningsprodukt istället.

Ingen effekt vid eksem

Nils Jansson är överläkare vid Dermatologikliniken vid Skövdes universitetssjukhus. Han tror att silver i jonform har en antimikrobiell effekt och att det är därför ämnet ibland används i sårförband, även om silver nu dras tillbaka från många sjukhus eftersom det är giftigt för miljön.

  • Det finns några studier som tyder på att silver kan påverka vissa svårhärdande infektioner, men bara under en mycket begränsad tid och som ett komplement till andra behandlingar. Mer forskning behövs dock, och det finns gott om bevis som tyder på att silver har använts för mycket och istället kommer att minska silveranvändningen vid sårinfektioner i framtiden, säger han.
    Det finns inga bevis för att kolloidalt silver kan ha en fördelaktig effekt på atopiskt eksem, säger han. Inte ens om det innehöll silver i formen som faktiskt har antimikrobiella egenskaper.
  • Det är mycket vanligt att det finns bakterier i form av till exempel stafylokocker i eksem, som klassificeras som atopiska. Så jag kan förstå att patienter tror att silver kan hjälpa mot dessa bakterier. Faktum är dock att forskning har visat att även antibiotika, varken på huden eller i tablettform, har någon effekt på atopiskt eksem. Antibiotika dödar bakterierna på kort sikt, men kommer tillbaka när eksemet återvänder.

Ionosil kolloidalt silver

Destillerat vatten med små silverpartiklar.

Köp Kolloidalt Silver